OSTRA PAPRYKA - CHILI

Papryka chili zasłynęła ze swojej niesłychanej ostrości, za sprawą związku chemicznego zwanego kapsaicyną. Jej krajem pochodzenia jest Peru. Jest wykorzystywana w sztuce kulinarnej jako przyprawa. Na obecną chwilę najostrzejszą z papryk jest Naga Jolokia.


Kapsaicyna
nazwa systematyczna: trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid
wzór sumaryczny: C18H27NO3
wzór strukturalny:
jest organicznym związkiem chemicznym, alkaloid ,,ostrości".
Związek ten daje uczucie pieczenia. Oddziałowywuje na receptory bólu, błony śluzowej i jamy ustnej. Związek ten nie jest toksyczny nawet w olbrzymich dawkach.

Skala Scoville'a (skala ostrości - zawartości kapsaicyny)

OSTROŚĆ NAZWA JEDNOSTKI SCOVILLE'A
:-) Kapsaicyna 15.000.000 ~ 16.000.000
DEATH Naga Jolokia ... 1.041.427
DEATH Dorset Naga 876.000 ~ 970.000
DEATH Red Savina Habanero 350.000 ~ 577.000 
DEATH Scotch Bonnet  150.000 ~ 325.000 
HELL  Fatalii 125.000 ~ 325.000
HELL Habanero  100.000 ~ 325.000 
HELL Datil  100.000 ~ 250.000 
HELL Birds Eye  100.000 ~ 225.000 
VERY HOT Jamaican Hot  100.000 ~ 200.000 
VERY HOT Carolina cayenne  100.000 ~ 125.000
HOT Bahamian  95.000 ~ 110.000 
HOT Tabiche  85.000 ~ 115.000 
HOT Thai Chili 50.000 ~ 100.000 
HOT Haimen  70.000 ~ 80.000 
HOT Chiltepin  60.000 ~ 85.000 
HOT Yatsafusa  50.000 ~ 75.000 
  Piquin  40.000 ~ 58.000 
  Santaka  40.000 ~ 58.000 
  Super chile  40.000 ~ 58.000 
  Cayenne  30.000 ~ 50.000 
  Tabasco  30.000 ~ 50.000 
  Aji  30.000 ~ 50.000 
  Jaloro  30.000 ~ 50.000 
  De Arbol  15.000 ~ 30.000 
  Shipkas  12.000 ~ 30.000 
  Manzano (rocoto)  12.000 ~ 30.000 
  Serrano  8.000 ~ 22.000 
  Hidalgo  6.000 ~ 17.000 
  Hungarian Hot Wax  5.000 ~ 10.000 
  Puya  5.000 ~ 10.000 
  Chipolte  5.000 ~ 8.000 
  Jalapeno  2.500 ~ 8.000 
  Guajillo  2.500 ~ 5.000 
  Mirasol  2.500 ~ 5.000 
  Pulla  700 ~ 3.000 
  Rocotillo  1.500 ~ 2.500 
  NuMex Big Jim  500 ~ 2.500 
  Sandia  500 ~ 2.500 
  Anaheim  500 ~ 2.500 
  Pasilla  1.000 ~ 2.000 
  Mulato  1.000 ~ 2.000 
  Ancho  1.000 ~ 2.000 
  Poblano  1.000 ~ 2.000 
  Coronado  700 ~ 1000 
  New Mexican  500 ~ 1000 
  Santa Fe Grande  500 ~ 750 
  El-Paso  500 ~ 700 
  Pepperoncini  100 ~ 500 
  Cherry  0 ~ 500 
HEAVEN Papryka Bell  0
HEAVEN Pimento  0

Jednym z ciekawszych tworów natury są Papryfiutki. Ta ostra papryka naprawdę zasługuje na uwagę. Kształt owocu przypomina męskiego członka. Rzekomo ta papryka jest dziesięć razy ostrzejsza od papryki Tabasco. To by ją klasyfikowało w czołówce. Jest to trochę nieprawdopodobne.
Ową paprykę można zakupić w internetowym sklepie http://www.drosera.pl




HODOWLA

Nasiona ciekawych odmian ostrej papryki można kupić w sklepie internetowym http://www.ostrakuchnia.pl


Hodowla papryki nie jest trudna. Paprykę sieje się w marca. Nasiona moczymy przez dwadzieścia cztery godziny w letniej wodzie, niecierpliwi mogą od razu siać. Wysiewamy je do rozsadników. Dobrze jest gdy nasiona mają zapewnioną większą wilgotność. Gdy kiełki podrosną pikuje się je i przesadza do skrzynek. Stawiamy na parapecie, aby zapewnić dużą dawkę słońca. Gdy rośliny podrosną przesadzamy je do szklarni lub foliówki (po piętnastym maja). Gdy papryka wypuści kwiaty należy zadbać o dostęp owadów do roślin, aby mogły zapylać kwiaty. Gdy sadzimy wcześnie i zbierzemy już plony, a lato jest ciepłe, możemy powtórni zasadzić paprykę.
Ważnym elementem jest używanie środków przeciwko szkodnikom. Należy używać jedynie środków na bazie naturalnych produktów (biopreparaty) m. in. Bioczos BR - preparat oparty na zmielonym czosnku w otoczce parafinowej, Spruzit 04 EC zawierający w swoim składzie pyretrynę - substancję owadobójczą roślinnego pochodzenia. Nie należy używać preparatów chemicznych, ponieważ są toksyczne i niosą zagładę pożytecznym stworzeniom.
Ważna jest profilaktyka. Należy zapobiegawczo spryskać paprykę, zanim pojawią się szkodniki. Jeśli tego nie zrobimy możemy sobie potem nie poradzić z plagą szkodników nawet używając trujących i toksycznych dla środowiska preparatów.